• Gratis aanhuislevering

 • Bereikbaar van 9u tot 22u

 • Tot 5 jaar Exterioo garantie

 • 30 Exterioo showrooms

Hoe onderhoud ik mijn tuinmeubel in teak?

Teak is een houtsoort die al eeuwenlang geprezen wordt om zijn bijzondere kwaliteiten. De hardheid, de weerstand tegen weersinvloeden en de gemakkelijke verwerking, maken van teak een ideale houtsoort voor de meubelindustrie.

Teak is een houtsoort die van nature grijs wordt. Afhankelijk van de omgeving en de weersomstandigheden gebeurt dat op het ene terras al sneller dan op het andere terras. Een vochtige en zonnige omgeving zorgt voor een versnelling van de vergrijzing en verwering. Is de omgeving droog, dan zullen je tuinmeubelen trager vergrijzen en verweren.

Je hebt, dankzij het gebruik van onderhoudsproducten, twee opties voor de look van jouw teakhouten tuinmeubelen:


Algemene tip: jouw nieuwe teakmeubel is rijk aan natuurlijke oliën. Regenbuien kunnen er bij nieuwe teakmeubelen voor zorgen dat die oliën vrijkomen en sporen achterlaten. Het is daarom aangeraden om het tuinmeubel voor het eerste gebruik overvloedig te spoelen met een tuinslang. Vermijd hiervoor het gebruik van een hogedrukreiniger en zorg ervoor dat je tuinstoelen tijdens het spoelen niet onder de tuintafel staan. Dankzij deze tip voorkom je dat de vrijkomende teakolie sporen achterlaat op je tuinstoelen.


Hoe teak tuinmeubelen behandelen?

Optie 1: je bewaart de bruine kleur van het hout

Ben je fan van de bruine kleur van teak? Volg dan onderstaande stappen.

 1. Laat je tuinmeubel na de aankoop 1 à 2 dagen buiten staan. Hierdoor komen de bovenste ‘haartjes’ van het hout recht te staan.
 2. Schuur dan je meubelen eenmalig met de schuurkant van een spons of met schuurpapier met een fijne korrel, zodat het oppervlak volledig glad aanvoelt. Het is belangrijk dat je dat doet op een droge dag.
 3. Gebruik daarna de olie die je houten tuintafel of tuinstoelen van teak bruin zal houden. Breng de Teak olie & sealer aan op jouw tuinmeubel. We raden aan om dat te doen met een stofvrije doek en niet met een borstel. Zo is het resultaat piekfijn, heb je geen ongewenste strepen en verspil je minder olie. Opgelet. De tuinmeubelen van teak zijn dan nog niet klaar voor gebruik. Een olie zorgt alleen voor het behoud van de kleur en heeft geen beschermend effect.
 4. Om jouw houten tuinmeubelen te beschermen gebruik je halfjaarlijks de Bristol teak protector. Dat is een kleurloze beschermer die zorgt dat jouw tuinmeubelen minder vuil en vocht opnemen. Langer genot van jouw tuinmeubelen dus!

Optie 2: je laat het tuinmeubel natuurlijk vergrijzen

Kies je voor optie 2 - het natuurlijk vergrijzen van het tuinmeubel - dan hoef je alleen de protector aan te brengen.

Tip: gebruik voor teakhouten tuinmeubelen geen beschermhoes. Teak dat niet voldoende kan ademen zal nogal snel schimmelvorming vertonen. Beter voorkomen dan genezen!

Hoe teak tuinmeubelen onderhouden?

Het is van groot belang om de Teak olie & sealer en de Bristol teak protector op een correcte manier en op het juiste tijdstip te gebruiken.

 1. Gebruik eerst de olie om het kleur te bewaren.
 2. Gebruik daarna de protector om jouw tuinmeubelen te beschermen tegen vuil en vocht. Beide breng je, op stof- en vuilvrij hout, aan met een stofvrije doek.

Tip: behandel jouw tuinmeubelen van teak halfjaarlijks met een protector. Door het gebruik van de protector sluit je de poriën van het hout waardoor jouw protector maximale bescherming biedt.

Hoe houten tuinmeubelen schoonmaken?

Het is tijd voor de jaarlijkse lenteschoonmaak en je wil jouw houten tuintafel summerproof maken?

 1. Breng de Bristol Teak reiniger aan op jouw tuintafel, of een ander tuinmeubel van teak.
 2. Schuur daarna het tuinmeubel volledig en uitgebreid. Stop niet voordat de reiniger begint te schuimen.
 3. Daarna spoel je allesaf met een tuinslang, maar niet met een hogedrukreiniger. Deze beschadigt het hout.en veroorzaakt barsten, vervormingen en een aangetaste houtstructuur.

Tip: als je aan het schuren bent met onze reiniger is het belangrijk om overal even grondig en hard te schuren. Stukken die niet goed gereinigd worden, vallen na het drogen van het tuinmeubel zeker op.

Hoe onbehandelde teakhouten tuintafel te behandelen?

Het grote voordeel van tuinmeubelen van teak? Je kan op ieder moment beslissen om het kleur van jouw tuinmeubel toch te bewaren of er net voor kiezen om het tuinmeubel natuurlijk te laten vergrijzen. De beslissing is helemaal aan jou.

Wil je een onbehandelde houten tuintafel toch behandelen? Volg dan onderstaande stappen.

 1. Maak de tafel nat met lauw water.
 2. Gebruik de Bristol Teak reiniger.
 3. Schuur jouw tuintafel volledig en grondig.
 4. Wil je de kleur van jouw tuintafel bewaren? Gebruik dan de Teak olie & sealer.
 5. Wil je jouw tafel beschermen tegen vuil en vocht? Gebruik dan de Bristol teak protector.

Welke olie gebruik ik voor houten tuinmeubelen?

Als je het kleur van jouw tuinmeubelen van teak zo lang mogelijk wil bewaren, is het belangrijk om de juiste olie te gebruiken. Met de Teak olie & sealer zit je goed voor al jouw teakhouten tuinmeubelen. De Bristol teak protector is ook uitstekend voor teak, maar daarnaast ook voor hardhout en eik.

Jouw tuinmeubelen in teak nu kopen?

* SOLDEN geldig van 03/01/2022 t.e.m. 31/01/2022. De extra kortingen van €75, €150, €300 en €500 zijn onderling niet cumuleerbaar maar wel combineerbaar met andere % kortingen.