• Gratis aanhuislevering

 • Tot 5 jaar Exterioo garantie

 • Bereikbaar van 9u tot 20u (ma-zat)

 • 33 Exterioo showrooms

Hoe kies ik de juiste parasol?


Vind je het ook zo moeilijk om een parasol te kiezen? Er is enorm groot aanbod van parasols en elke parasol heeft zijn voordelen waardoor het moeilijk is om door de bomen het bos nog te zien. In de winkels kun je altijd vertrouwen op de kennis van de adviseurs, online is er onze tuinmeubelspecialist én deze checklist. Want we geven jou graag praktische tips zodat ook jij nu de juiste keuze kan maken.

Wat is een goede parasol voor mijn tuin?

Een parasol moet overdag natuurlijk voldoende schaduw geven. Maar kan ook ‘s avonds handig zijn om de warmte van overdag te bewaren en de vallende kilte tegen te houden zodat je langer buiten kan zitten. 

Om een exemplaar te kiezen waar je altijd genot van hebt, moet je jezelf zeker de volgende vragen stellen:

 • Hoeveel ruimte heb ik?
 • Hou rekening met de afmetingen, zowel de breedte als de diepte, van jouw terras. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt om de parasol comfortabel open en dicht te doen.
 • Waar en hoe staat de parasol?
 • Denk na waar je de parasol precies wil plaatsen en in welke richting hij moet kunnen staan of draaien. Hou hierbij ook rekening met met hoe de zon op je terras schijnt.
 • Waar wil ik schaduw hebben?
 • Hoeveel schaduw wil je hebben? Moet de schaduw boven een ligbed komen? Of boven een grote loungeset of uitgebreide tuinset?
 • Is er veel wind op mijn terras?
 • Met wind moet je altijd oppassen met een parasol. Als er veel wind is op de plaats waar jouw parasol moet komen, kies je beter voor een stevig exemplaar met een zware parasolvoet. Is de wind beperkt, dan hoef je hier minder rekening mee te houden.

Wat is een goede parasol voor mijn tuin?

Welke parasol kies ik?

Het is belangrijk om rekening te houden met de oppervlakte van jouw terras. Voor een klein terras ben je zeker niet beperkt tot staande parasols. Compacte zweefparasols kunnen een perfecte oplossing zijn. Dankzij hun verschillende functies plaats je die exact zoals je wil en kan je deze bovendien ook nog compact opbergen.

Voor een groot terras heb je natuurlijk meer opties. Kies je voor een aluminium zweefparasol of een staande parasol met een houten mast? Of waarom niet allebei? Zo kun je bijvoorbeeld een kleine staande parasol bij jouw ligbed of strandstoel plaatsen. En een grote zweefparasol bij jouw tuin- of loungeset.

1 - Kies ik een staande of een zweefparasol?

  Wat is een goede staande parasol?

  Een staande parasol is kleiner, eleganter en bovendien gemakkelijk op te bergen. Staande parasols zijn vaak budgetvriendelijker. Daardoor zijn deze vaak een goede optie voor jouw portemonnee. 
  Een staande parasol vind je gegarandeerd in jouw smaak. Een rustieke, landelijke versie vind je met een houten mast. Een modernere versie vind je met een aluminium mast. Tenslotte zijn staande parasols gemakkelijk te openen en te sluiten dankzij een zwengel- of katrolsysteem. Kies je voor een exemplaar met een tiltsysteem, dan kan je de zon - waar die ook zit - volledig tegenhouden.

  Tip: een staande parasol hoef je zeker niet altijd in het midden van jouw tuinset plaatsen. Door de parasol aan de zijkant van de tafel te zetten, voorzie je schaduw voor bijna iedereen.

  Wat is een goede zweefparasol?

  Een goede zweefparasol heeft veel voordelen:

  • Je hebt heel veel schaduw, de hele dag door. Heel wat zweefparasols hebben een kantel- (naar achter) en tiltfunctie (naar links en rechts) en kunnen 360° rond hun eigen as draaien. Daardoor vormt de zon een hele dag door geen probleem. Waar de zon ook staat, jij kan met veel gemak jouw parasol zo richten zodat jij optimaal kunt genieten van de schaduw. Zelfs met een laagstaande zon!
  • De mast van de zweefparasol staat niet in de weg.
  • Zweefparasols zijn superhandig over een tafel of een loungeset. Geen plaatsverlies, maar extra genot van de parasol. 

   2 - Kies ik een landelijke of een moderne look?

   Kies je voor een mast in hout of aluminium? De twee verschillende materialen hebben elk zijn look en voordelen.

   Parasols met houten mast

   Houten masten zijn rustieker en landelijker dan een aluminium mast. Ze zijn een mooie aanvulling bij een landelijke tuin- of loungeset. Bovendien is een houten mast geen synoniem voor frequent onderhoud. Een behandeling van dit hout is niet nodig omdat het veel minder beïnvloed wordt door extreme weersomstandigheden. Denk: geen regen en staat niet in de zon.Het gebruik van een beschermhoes in de lente en zomer raden we wel aan. In de herfst en winter plaats je hem beter binnen, in een tuinhuis bijvoorbeeld. Daardoor gaat jouw parasol net wat langer mee.

   Parasols met aluminium mast

   Een parasol met aluminium mast en baleinen is dan weer net dat tikkeltje steviger, maar toch nog licht, en moderner. Aluminium is trouwens heel onderhoudsvriendelijk en duurzaam. Ook hier is het aangeraden om nog altijd een beschermhoes te gebruiken in de lente en zomer en de parasol binnen te plaatsen tijdens de herfst en winter om zo de levensduur te verlengen.

   3 - Hoe (gemakkelijk) kan ik mijn parasol opendoen?

   Het openen van een parasol zou altijd een gemakkelijke en snelle klus moeten zijn. Daarom is het belangrijk dat je kiest voor het systeem dat voor jou het best is.

   Katrolsysteem

   Dit systeem vind je terug bij onze staande parasols. Daarbij trek je aan twee touwen, die verbonden zijn met een dubbele katrol, om de parasol te openen. Daarna steek je een metalen pin in de mast om jouw parasol omhoog te houden.


   Zwengel

   Een zwengel is een heel eenvoudig systeem. Door aan de zwengel te draaien open of sluit je de staande of zweefparasol.


   Kliksysteem

   Met deze methode open je jouw staande parasol net zoals een paraplu. Bovenaan klikt jouw parasol automatisch vast. Door een drukknop in te drukken, laat je hem even gemakkelijk opnieuw zakken.


   Tiltfunctie

   Deze functie zorgt niet voor het openen of sluiten van jouw parasol, maar is toch zeker het vermelden waard. De tiltfunctie is een handig extraatje dat ervoor zorgt dat jouw staande en zweefparasol niet alleen achterwaarts, maar ook naar links en rechts kunnen kantelen. Zo breng je schaduw waar jij die exact wilt.


   Kies ik voor een polyester doek of all-weather (Sunbrella®) doek?

   Parasols kun je kopen met ofwel een polyester ofwel een all-weather (Sunbrella®) doek. Maar wat is het verschil precies?

   • Parasol met polyester doek
    • Verkrijgbaar in 5 kleuren
    • Sterk
    • Onderhoudsvriendelijk
    • Houdt beperkt water tegen
    • Verkrijgbaar met een houten mast of een aluminium mast
   • Parasol met All-weather (Sunbrella®) doek
    • Verkrijgbaar in 41 kleuren
    • Kleurhoudend voor 10 jaar
    • Water- en vuilafstotend
    • Ademend
    • Schimmelvrij
    • Onderhoudsvriendelijk
    • Verkrijgbaar met een aluminium mast
   video

   Wist je dat: als je kiest voor een donker doek, komen er minder warmte en schadelijke uv-stralen door het doek.

   Tip: wil je jouw parasol met all-weather (Sunbrella®) afstemmen op andere tuinmeubelen die al op jouw terras staan? Onze Sunbrella® stof vind je in 41 kleuren, voor zowel de kussens van jouw loungeset, ligbed als het doek van jouw parasol. Kies voor hetzelfde kleur als je andere tuinmeubelen ook Sunbrella® stof zijn. Kies voor een contrasterend kleur als je tuinmeubelen gemaakt zijn van een ander soort stof, zoals olefin of polyester. Dan is de kans op mismatching onbestaand!

   Hoe kies ik de juiste parasolvoet?

   Een parasol kan je niet gebruiken zonder parasolvoet. De kleur en de vorm stem je het best af op jouw parasol en wat jij het mooist vindt. Om het juiste gewicht van een parasolvoet te kiezen, laat je je best adviseren door onze experts in de winkel of door onze online tuinmeubelspecialist.

   Hoe zwaar moet een parasolvoet zijn?

   We helpen je wel al graag op weg. Enkele tips die je bij ons advies in het achterhoofd moet houden:

   • Onderstaande gewichten zijn de absolute minima
   • Hou ook rekening met de oppervlakte van een parasolvoet. Voor staande parasols is de benodigde oppervlakte veel kleiner dan voor zweefparasols.
   • Koop voor een terras met veel wind zeker zwaardere parasolvoeten.
   • Koop een parasolvoet met wielen. Zo kun je de parasol gemakkelijk verplaatsen.
   • Door de technische specificaties - gewicht, tiltfunctie... - van onze Minore parasol, raden we uitdrukkelijk aan om deze parasol met een parasolvoet van 250 kilo te gebruiken.

   Hoe zwaar moet een parasolvoet voor een staande parasol zijn?
   Hoe zwaar moet een parasolvoet van een zweefparasol zijn?

   Heb je nog vragen?

   Laat je adviseren door de experts in onze winkels of door onze online tuinmeubelspecialist. Zij zullen je zeker en vast verder kunnen helpen!

   Lees meer

   Jouw perfecte parasol nu kopen?